PACIENȚII NOȘTRI, REFUGIAȚII…

Bebeluși cu schema de vaccinare întreruptă, copii cu patologii respiratorii, adulţi cu afecţiuni cronice… Refugiaţii ucraineni se luptă cu disperarea și cu boala. Noi, Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria nu am putut sta indiferenți la aceste nevoi și așa am pus la punct o unitate medicală mobilă, care oferă îngrijire în centrele de primire.

„În centrele de refugiați, lucrurile sunt într-o dinamică permanentă, oamenii vin și pleacă, vin și pleacă…”, spune Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria. „Am văzut mame cu șase copii – dacă te duci la spital cu un prunc bolnav, cu cine îi lași pe ceilalţi? Am văzut azeri și indieni care așteptau din clipă-n clipă să le vină autobuzul, ca să-i ducă la avion. Am avut o fetiţă care avea febră și voma – unul dintre voluntarii noștri a descoperit că avea un stimulator cardiac care nu mai fusese calibrat de șapte luni. Fetiţa n-a putut primi îngrijiri într-o unitate medicală, urma să se îmbarce imediat pentru Germania.”

Venim cu informații noi, de la înființare, echipa medicală a diviziei Îngrijiri medicale mobile, a îngrijit 300 de pacienți în multe centre de refugiați din București și Ilfov. 4 dintre ei erau în RISC DE DECES și doar pentru că noi am fost acolo și le-am observat starea, au avut șansa de a supraviețui.

De obicei, refugiații din centrele de tranzit evită să ceară ajutor medical, deoarece refuză să părăsească centrul și să meargă la spital, de teamă să piardă zborul, sau să fie despărțiți de familie sau copii.

 

Dr. Gabriel Radu, medic primar MG/MF, cu competenţă în îngrijiri paliative și specialist în Medicina de Urgenţă, s-a alăturat de la început echipei Îngrjiri medicale mobile. Pentru el, activitatea în centrele de refugiaţi înseamnă o nouă și permanentă provocare. „Munca pe teren, mă refer la situaţia actuală, implică o abordare total diferită, e ceva ce n-am mai întâlnit”, mărturisește doctorul. „Persoanele pe care le-am văzut și le-am putut urmări puţin – fiindcă, la noi, ele stau o perioadă destul de scurtă – se încadrează într-un spectru larg de vârste și de patologii. Am consultat de la sugari la persoane de peste 80 de ani”.

 

 

Mai jos vă prezentâm câteva cazuri pe care le-am identificat și tratat.

 T., în vârstă de doar 4 ani a fost găsită într-unul din centrele de refugiați din București alături de mama sa. Când echipa noastră medicală a ajuns la ele, au observat imediat că micuța era FOARTE deshidratată si se afla  în mare risc. Doar pentru că doctorul nostru insistă să vadă toți copiii din centre, a observat că ceva nu este în regulă. Mamei i-a fost rusine să tot ceara ajutor medical. Copila mai fusese văzută de un medic de pe ambulanță în urmă cu 3 zile.  A fost internată de urgență cu tot cu mama ei, care i-a fost alături în fiecare clipă, iar astazi este bine.

Ne bucurăm că am putut salva o fetiță care are toată viața înainte.

                                                                       

Doamna X. în vârstă de 74 de ani, suferind de Parkinson, cu afecțiuni cardiace și hipertensiune arterială. Stătea liniștită în camera sa din centru împreună cu fiica și nepoțelul de 4 ani, și se ruga. Fără să spună nimănui cât de rău se simțea. La consultul colegilor noștri a fost descoperită cu tensiune arterială 24! Credea că până la această vârstă le-a văzut pe toate, nu se gândea niciodată că țara ei va trece printr-un război. Se simțea foarte, foarte rău și din cauza problemelor de sănătate dar și pentru ca a trebuit să plece din casa ei și să lase totul în urmă.

Fiind mamă, ținea toată durerea și suferința pentru ea și nu voia să-și supere fiica spunîndu-i despre stare ei de sănătate, care era deja foarte tristă.

Plângând, bătrâna ne-a spus că și-a lăsat ultimul fiu în Ucraina, că a mai avut trei băieți care au murit. Stătea cu Biblia în mână și se ruga tot timpul. Și deși vorbea doar ucraineană, aveam senzația că înțelegem totul.

Această bătrână drăguță este acum într-o stare bună de sănătate.

Domnul G. în vârstă de 72 de ani, originar evreu, extras din Ucraina, a fost adus la București unde se afla în așteptarea zborului de repatriere. Diabetic, cu un picior amputat și celălalt în mare degradare. Medicul a declarat că în orice moment se afla în pericol de deces. Domnul G. fiind un luptător, a păstrat însă secretul despre starea lui de sănătate. Temându-se să fie despărțit în vreun fel de partenera sa de viață, o doamnă ucraineană care nu avea încă actele gata pentru a putea pleca. După ce a fost consultat de colegii noștri din Divizia de Îngrijiri medicale mobile, a fost diagnosticat și a fost initiat tratamentul. Imediat a fost anunțată Ambasada și a fost inițiat zborul de repatriere pentru amandoi! Pacientul a fost internat deja într-un spital din Israel.

 

Într-unul din centrele unde am fost chemați pentru a vedea câțiva copii bolnavi am descoperit că peste 20 de copii au rotavirus. În centru sunt 53 de copii!

Astăzi, 25.03.2022, 5 pacienți refugiați aflați în tranzit au plecat spre spitale din Israel în urma intervenției echipei noastre.

În toate cazurile de mai sus ne-am implicat nu doar in cazurile pentru care am fost chemați. Atitudinea proactiăa și profesionistă a personalului nostru medical au salvat deja multe vieți.

Pacienţii se liniștesc când vorbesc cu doctorii. Îi spun ce tratamente luau, li se dă medicaţie pentru câteva zile. Ne-am asigurat că cei care pleacă au medicamente până ajung în ţara de destinaţie. Acest lucru contează foarte mult, oamenii capată altă stare de spirit.

Și acestea sunt doar câteva exemple! Ne dormim să fim alături de cât mai mulți oameni care au nevoie de ajutorul nostru.

Din data de 10 martie am consultat deja peste 140 de cazuri, din care câteva extrem de grave. Mai multe despre cazurile noastre puteți vedea aici, iar mai multe fotografii din centre puteți vedea aici.

Dacă știi pe cineva care are nevoie de ajutor, contacteaza-ne.

Dacă vrei să ajuți la susținerea acestui proiect.

DONEAZĂ

SPONSORIZEAZĂ

SMS 8802 pentru refugiații Ucraineni.

SMS 8802 pentru refugiații Ucraineni! Donație unică, 2 euro care pot face diferența între viață și moarte!

 

NE AJUȚI ȘI TU?

 

 


Previous
Previous

Am lansat numărul unic de SMS 8802 – îngrijiri medicale mobile

Next
Next

Fundația Inovații Sociale Regina Maria răspunde mamelor ucrainene refugiate