Declaraţia 177 – Mută banii tăi de la ANAF către un ONG

Una dintre cele mai importante noutăţi legislative pe tema sponsorizarilor de către companii în limita a 20% din impozitul pe profit sau pe venit, o reprezintă apariţia Declaratia 177.

Dacă în anul 2022 nu ați făcut sponsorizări sau ați făcut dar nu ați atins plafonul maxim stabilit de lege (20% din impozitul pe venit sau pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri),  anul acesta puteți folosi Declaratia 177 pentru a cere ANAF să redirecționeze în numele vostru suma nealocată către un ONG.

Orice companie românească sau multinaţională din România care a plătit impozit pe profit sau pe venit aferent exerciţiului fiscal 2022 poate beneficia de această oportunitate.

Conform Ordinului Nr. 1679/2022 din 20 septembrie 2022, companiile au oportunitatea unică de până acum de a redistribui aceste sume, plata făcându-se direct de către autoritatea fiscală, la cererea expresă a contribuabililor, prin completarea Declaratiei 177.

Prin acest mecanism, contabilitatea companiilor nu este afectată în niciun fel de facilitatea fiscală a creditului fiscal aferent sponsorizărilor. Sumele ce vor fi redistribuite de către organul fiscal în urma Declaraţiei 177, au fost deja virate de către companii în conturile ANAF (prin plata impozitului pe profit sau venit).

Pentru a trimite la ANAF Declaratia 177 este nevoie de un contract de sponsorizare semnat cu un ONG.

Pentru anul 2023 rămâne valabilă facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal, care permite companiilor să plătească suma respectivă către o organizație non-profit și nu în contul impozitului pe profit sau venit.

Pentru a fi inclus în calculul impozitului pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic.

Mai multe detalii despre mecanismul de sponsorizare prin redirecţionarea celor 20% AICI

Fundația CMU Regina Maria este înregistrată la în Registrul entităților pentru care se oferă deduceri fiscale, gestionat de ANAF.Susține cauzele fundației!

Pentru informații suplimentare:

Cristiana Mateoiu -Director Executiv

cristiana.mateoiu@fundatianovatiisociale.ro 


Previous
Previous

InClinic Rahova

Next
Next

EMOȚIA ȘI ANGAJAMENTUL: PSIHOLOGII DE LA POLICLINICA SOCIALĂ BABA NOVAC TRANSFORMĂ VIEȚI