Apel pentru restaurarea Bisericii din Cund Reußdorf

Turnul-clopotniţă din partea de vest a fost reconstruit în anul 1804, iar tavanul casetat din sala bisericii a fost îndepărtat în anul 1906. Cel mai valoros element al bisericii este altarul triptic, realizat înaintea reformei religioase, care din motive de securitate este păstrat în Biserica din Deal din Sighişoara.

Pe altarul deschis se văd scene din legenda Sfântului Nicolae, iar atunci când este închis se pot vedea cele opt tablouri din ciclul Patimilor lui Iisus. În cor se află strane de la începutul secolului al XVI-lea. Orga a fost montata în anul 1834 de Friedrich şi Wilhelm Maetz şi restaurată de Magyar Arpad în anul 1956. Din zidul de incintă se mai păstrează doar un fragment de înălţime mică.

Satul a fost locuit în majoritate de către saşi, aproximativ 700 de localnici, ce au părăsit aşezarea în anii `90. Gospodăriile au fost preluate de către români şi maghiari, dar şi de un număr restrans de imigranţi din Germania. Multe curţi ţărăneşti au fost restaurate în ultimii ani şi transformate în case de vacanţă.

În momentul de faţă, Biserica Evanghelică Fortificată din Cund se află într-un stadiu avansat de degradare, motiv pentru care am demarat întregul proces de colectare de fonduri necesar restaurării monumentului, alături de Valea Verde Retreat, partenerii locali şi Fundaţia Biserici Fortificate.

Biserica figurează în lista monumentelor istorice sub cod LMI MS-II-m-A-15646.

#FONDUL DE NECESITATE PENTRU REFACEREA BISERICII DIN CUND

Biserica Evanghelică Fortificată din Cund este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Cund, comuna Bahnea, judeţul Mureş.

În solitudinea locului dintre Târnava Mare şi Târnava Mica se ascunde satul Cund, aşezare atestată istoric în anul 1323. În anul 1790 sunt menţionaţi aşa numiţii ţărani liberi, care trăiau în gospodării aflate în sfera de influenţă feudală. În secolul al XV-lea a fost construită o biserică-sală gotică. Corul are o boltă cilindrică, decorată de o plasă cu nervuri din caramidă. De-a lungul timpului, monumentul a beneficiat de o serie de reparaţii sau restaurări.

Ne dorim ca Biserica Evanghelică Fortificată din Cund să devină primul lăcaş de cult interreligios din România şi suntem siguri că împreună, vom reuşi să readucem la viaţă o pagină importantă din istorie.

Susține și tu inițiativa de restaurare a bisericii și donează acum!

Puteți dona și în contul următor:

Cont RON

Nume client: FUNDATIA CMU REGINA MARIA Numar cont: RO76 RZBR 0000 0600 2440 1024

Cont EURO

Nume client: FUNDATIA CMU REGINA MARIA

Numar cont: RO13 RZBR 0000 0600 2440 0994