7 aprilie – Ziua Mondiala a Sanatatii

 In Evenimente, Uncategorized

In fiecare an, pe 7 aprilie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii, zi care a fost initiate in 1948, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In acest an, tema principala a Zilei mondiale a Sanatatii este diabetul, o boala care afecteaza milioane de persoane. Diabetul este una dintre cele mai des intalnite boli la nivel mondial – in 2012, boala a fost cauza directa pentru aproximativ 1,5 milioane de decese, dintre care peste 80% s-au inregistrat in tarile cu venituri mici si medii, potrivit site-ului who.int. OMS preconizeaza ca diabetul va fi saptea cauza de deces pana in 2030.

Diabetul este o boala cronica, care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahar din sange este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii si nervii.

Potrivit Agerpres, diabetul are doua forme principale: de tip 1 si de tip 2. Diabetul tip 1 este caracterizat de lipsa totala a insulinei din organism, iar persoanele diagnosticate au nevoie de injectii cu insulina pentru a supravietui. Diabetul tip 2 este caracterizat prin prezenta unei cantitati mai mici de insulina decat este normal sau a unei cantitati mai mari de insulina peste limita normala, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 reprezinta aproximativ 90% din cazurile de diabet, acestea fiind de obicei supraponderali si sedentari, doua conditii care cresc nevoile de insulina ale unei persoane.

Pentru a preveni diabetul sunt necesare o dieta sanatoasa, activitatea fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun.

Cu prilejul Zilei mondiale a sanatatii, in 2016, OMS lanseaza primul raport global privind diabetul (WHO global report on diabetes), care va descrie consecintele diabetului zaharat, masurile necesare pentru o supraveghere mai buna, prevenire si gestionare mai eficienta a bolii. Potrivit datelor OMS, se evidentiaza cresterea numarului de persoane care traiesc cu diabet zaharat in ultimul sfert de secol si actualizari privind tendintele in prevalenta a diabetului zaharat.

In Romania, prevalenta diabetului zaharat la populatia adulta este de 11,6%, dar pericolul mare il reprezinta prediabetul, care are o prevalenta de peste 16%.

–––––––––––
De Ziua Mondiala a Sanatatii, i-am rugat pe colegii nostri, medici voluntari in cadrul Policlinicilor Sociale sa ne spuna ce inseamna pentru ei sanatatea.

Un prim raspuns ne-a venit de la Dr. Adela Manolache, medic rezident oftalmolog voluntar in Policlinicile Sociale de aproximativ doi ani:
”Sanatatea inseamna confort, stare de bine si fericire. Ochii sunt responsabili de preluarea a peste 90% din informatiile mediului inconjurator, iar orice afectiune care apare la acest nivel induce neplaceri si stari anxioase ce pot perturba activitatile cotidiene. Rolul meu este acela de a pune un diagnostic si de a oferi solutia optima de tratament (in limitele posibilitatilor). Pe langa acestea, nu ezit sa dau explicatii suplimentare si incerc sa ii incurajez sa depaseasca impasul prin care trec, ei fiind o categorie de pacienti speciali, foarte vulnerabili. In final, bucuria lor devine si bucuria mea”.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search