Programul de suport psihologic Restart la Viață pentru pacientele diagnosticate cu cancer se extinde la Ploiești

 In Noutati, Policlinici, Proiecte

Lansat de Fundația Policlinici Sociale Regina Maria în parteneriat cu C&A România, programul-pilot de suport psihologic Restart la Viață pentru pacientele bolnave de cancer și mamele cu copii bolnavi de cancer continuă în 2017. Orașele în care este disponibil: București, iar din luna mai Ploiești. Grupul suport este o modalitate de a intermedia contactul și schimbul de experiență al supraviețuitorilor și familiilor acestora și se axează pe nevoia de sprijin și ajutor reciproc.

Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală. Cancerul s-a dovedit a fi o provocare majoră nu doar pentru femeia supraviețuitoare, cât și pentru familie și prietenii săi. În această situație sprijinul emotional și social este la fel de important ca și tratamentul oncologic de specialitate. Grupurile de sprijin devin o alternativă viabilă și crează un cadru care oferă membrilor posibilitatea de a împărtăși temerile și grijile cu alte persoane. Acest proces are loc sub supravegherea și facilitarea unei echipe de psihologie.

Restart la Viață

96 de beneficiare în primul an

În perioada mai 2016- martie 2017, 96 de paciente au fost beneficiare ale grupului de suport lansat în București. Acesta este coordonat de către psihologul Lidia Stoica și  echipa de voluntari și parteneri: Dr. Catalin Costovici (Oncologie medical – Expert DOC), Prof Dr Pavel Chirila (Medicina naturistă), Dr Ana Maria Florescu (Kinetoterapie și Fizioterapie), Dr Ina Petrescu (Chirurgie plastică), Dr Dragos Zamfirescu (Chirurgie plastică), Dr. Cristina Pavel (Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie), Dr. Mircea Goncu (Oncologie), Dr. Dorina Vasile (Oncologie) și Andreea Simona Coste (Antrenor sportiv). Mulțumită rezultatelor înregistrate și a cererilor venite la nivel national, programul continuă în București și va începe si la Ploiești.

Solicitările de extindere a programului au fost primite încă de anul trecut, de la lansarea programului-pilot în București. Cu ajutorul unei paciente am reușit să dezvoltăm o comunitate de persoane în Ploiești care să devină beneficiarele primelor grupuri de sprijin. Cu acestea ne vom întâlni bilunar, pe parcursul a 4 luni și, cu sprijinul unei echipe de psihologi. Vom organiza discuții de împărtășire a experiențelor emoționale, activități de informare cu rol educativ, dar și întâlniri cu specialiști în domenii precum oncologie, radioterapie, kinetoterapie, fizioterapie, psihologie și terapii complementare.

Lidia Stoica, psiholog clinician și coordonatorul programului Restart la Viață.

Obiectivele programului de suport psihologic

Prin acest program ne propunem urmatoarele obiective: reducerea izolării sociale și a stării de anxietate a supraviețuitoarelor, creșterea nivelului de informație asupra bolii, creșterea abilităților de comunicare, diminuarea stării de epuizare fizică, mintală și emoțională, precum și formarea de strategii de acceptare a bolii și de luptă împotriva acesteia sau reducerea stresului.

Programul este gratuit pentru pacientele fără venituri și fără asigurări medicale, cu sprijinul finanțării din partea C&A România. Pentru pacientele cu venituri mai mici de 1600 lei, tariful unei ședințe este cuprins între 20 și 40 lei. Pentru beneficiarele cu venituri peste 1.600 lei, costul unei ședințe este de 80 lei.

Înscrierea beneficiarelor se face pe bază de solicitare pe email sau telefon: 0720.655.618, [email protected].

Mai mult decat atât, Restart la Viața face parte dintr-o serie de programe medicale-pilot realizate cu sprijinul C&A România în Policlinica Socială Baba Novac. Menționăm:

  • programul pentru sănătatea femeii (investigații și tratament pentru 250 de femei cu boli cronice, dar și screening ginecologic și senologic)
  • Programul “Dentist pentru copiii pacienților sociali” în cadrul căruia circa 80 de copii au beneficiat de tratament stomatologic gratuit.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search