Școala pentru copii ucraineni - Unity School

proiect-scoala-pentru-copiii-refugiati_-site_1028x497-1

Anunțăm cu bucurie și mult entuziasm proiectul pilot – Școala pentru copii urcraineni – Unity School, lansată în cadrul Școlii Uruguay din sectorul 1- ce are ca scop facilitarea accesului la educație pentru copiii ucraineni obligați de situația conflictuală dintre Ucraina și Rusia să-și părăsească locuințele, iar unii dintre ei, chiar și familiile.

Alături de reprezentante ale mamelor refugiate din Ucraina aflate în București, am pus umărul la dezvoltarea unui sistem de educație integrat. Unde copiii ucraineni să își poată continua studiile supervizați și ghidați corespunzător, dar să primească și suportul necesar pentru integrarea lor cât mai rapidă.

Până acum s-au înscris în program 70 de copii, iar înscrierile se fac în continuare atât în Școala Uruguay cât și în Centrul Educațional Băneasa și în Centrul Educațional Corbeanca. Completați formularul în limba ucraineană https://my.forms.app/form/6257f8c6e911ef58a52c3041 sau lăsați-ne un mesaj la frm@fundatiainovatiisociale.ro.

Acest proiect face parte dintr-un proiect mai amplu, și anume „Bucharest UA Hub”, care, în afară de școală conține și o grădiniță, un club pentru mame și unul pentru adolescenți, inițiat, promovat și susținut de reprezentante ale mamelor ucrainene, în frunte cu Svitlana Salamatova, Presedinta Geopolitical Alliance of Women din Ucraina.

“Întrucât copiii uncraineni se află în plin an școlar, ne dorim să le oferim tot sprijinul de care au nevoie pentru ca cei ajunși la noi să-și poată termina studiile corespunzător. Ne-am propus de asemenea ca pe timpul verii, pentru cei care-și doresc sau vor fi nevoiți să rămână în România în continuare – să le oferim sprijinul necesar integrării în sistemul românesc de învățământ prin activități educative și recreative comune cu elevi români, în sistem peer to peer.

În plus, în acest moment suntem în proces de due diligence cu un finanțator important din România, în fața căruia sperăm să trecem analiza cu un răspuns pozitiv pentru a putea asigura aceste servicii până la finalul anului 2022.” Cristiana Mateoiu, directorul executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

În afara spațiului din Școala Uruguay, pus la dispoziție de către Primăria Sectorului 1,  Fundația Inovatii Sociale Regina Maria a oferit de asemenea copiilor refugiați două din spațiile centrelor sale educaționale, Centrul Educațional Băneasa și Centrul Educațional Corbeanca. În acest moment programul poate găzdui 150 din copii ucraineni care sunt nevoiți să rămână temporar în România și să se adapteze la condițiile nefamiliare lor, să se integreze în spațiul educațional și cultural al României, oferind mamelor liniștea necesară astfel încât să se poată integra la rândul lor cât mai rapid.

Procesul educațional este asigurat de 9 curatori (fiecare clasă are propriul curator), care supraveghează copiii în timpul orelor online urmate după curricula ucraineană, precum și de profesori de educație remedială. Copiii primesc zilnic o masă caldă și vor participa la diferite activități împreună cu copiii români.

Certificarea de stat are loc în parteneriat cu școala online Optima pentru cei care au pierdut legătura/conexiunea cu propria școală din Ucraina.

Mulțumiri speciale partenerilor proiectului până în acest moment:

• Geopolitical Alliance of Women din Ucraina
  • Primăria Sectorului 1 București
  • Școala Gimnazială Uruguay
  • School Angels Association din Ucraina
  • Ministerul Educației din România

Puteți să urmăriți activitățile din cadrul proiectului pe pagina de Facebook.

Apariții Media ale proiectului
Interviu la MetopolaTV Apariții media