Direcționarea profitului pentru proiecte cu impact social – ultimul an
Proiectele sociale nu reprezintă o prioritate pentru statul român, iar acesta preferă să le lase în seama organizațiilor non-profit. De ani de zile, asociațiile și fundațiile au înțeles și acceptat că, în lipsa statului român, rolul lor este de a veni în sprijinul celor fără șanse, fără altă speranță : bolnavi, neasigurați, fără locuințe, fără sprijin — vârstnici, copii, adulți. În fiecare an, organizațiile non-profit aveau însă posibilitatea de a primi, prin redirecționare, 20% din impozitul pe profit al companiilor, iar companile beneficiau de un regim fiscal favorabil.
‘Fundația Inovații Sociale Regina Maria, singura fundație din România care are policlinici sociale destinate persoanelor fără venituri și asigurări medicale consideră că eliminarea acestei facilități fără înlocuirea ei cu o altă măsură de sprijin ar putea bloca anul viitor proiectele sociale de care mii de oameni au nevoie. La nivelul Bucureștiului, cel puțin, conform unor date neoficiale, peste 30% din oameni sunt fără venituri și aigurări medicale’, Cristiana Mateoiu, director executiv.
Această facilitate era un fel de compensație tacită a statului pentru că au ales să lase policlinicile sociale, renovarile de spitale, construirea altora noi, dotarea cu aparatura în maternități, centre pentru copii sau spitale pentru boli terminale pe seama organizațiilor și asociațiilor,
Până la 31 decembrie
Este posibil ca anul acesta sa fie însă ultimul an în care se mai poate profita de acest statut favorabil. De la 1 ianuarie 2018, mai bine de 80% din companiile care puteau să facă acest gest, vor pierde aceasta posibilitate.
Manuela Furdui, managing partner Finexpert, prima companie românească de contabilitate și consultanță financiară : ‘Având în vedere lipsa de predictibilitate și incertitudinea ce trenează asupra cadrului fiscal aplicabil în 2018, recomandăm societăților plătitoare în prezent de impozit de profit care ar putea intra sub incidența regimului micro începând cu 1 ianuarie ca acțiunile de sponsorizare să fie întreprinse până la 31 decembrie 2017 pentru a beneficia de regimul fiscal actual favorabil.
Printre multiplele inconveniențe generate de această modificare, reamintim faptul că trecerea la regimul microintreprinderii va face inaplicabilă folosirea creditului fiscal pentru acțiunile
de sponsorizare intreprinse, fiind supuși astfel unui impozit pe cifra de afaceri. În prezent, există amendamente în dezbatere cu privire la opționalitatea acestui regim sub condiția ca societatea să aibă un capital social subscris în sumă de minim 45.000 Lei și cel puțin 2 salariați. În acest context incert, atragem atentia asupra faptului că, în cazul in care amendamentele propuse nu se vor concretiza, aceste modificări legislative vor avea un impact dramatic asupra entitătilor non-profit a căror sursă principală de finanțare este constituită din sponsorizările primite de la contribuabilii plătitori de impozit pe profit care își pot diminua obligațiile de plata la bugetul de stat prin intermediul creditului fiscal’.
De la 1 ianuarie 2017, toate companiile cu cifra de afaceri de sub 500.000 euro au devenit microintreprinderi, deci plătitoare de impozit pe venit—cu excepția companiilor care desfășoară activități de consultanță și management, care au rămas în continuare plătitoare de impozit pe profit. De la 1 ianuarie 2018, vor deveni microintreprinderi și companiile de până în 1.000.000 euro cifra de afaceri.
* * *
Fundația Inovații Sociale Regina Maria este o organizație neguvernamentală care oferă, de peste 6 ani, o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și asigurări medicale si la preturi foarte mici persoanelor cu venituri sub 800 de lei/luna. În plus, în cele două centre educaționale din Clinceni și Băneasa vin zilnic peste 160 de copii din familii defavorizate unde sunt întâmpinați de mai bine de 15 dascăli angajați și voluntari.
In 2017, fundația a lansat opt programe medicale ? Împreună pentru acces la sănătate, Împreună pentru mame și copii sănătoși, Cancerul nu ne mai desparte, Împreună oferim sănătate și demnitate, Împreună pentru sănătate și speranță, Împreună pentru inimile pacienților sociali, Zâmbete pentru mame și copii dar și continuarea celor din anii trecuți Programul pentru Sănătatea Femeii, Programul Dentist pentru copiii pacienților sociali și Programul de Grup suport psihologic pentru femeile bolnave de cancer.