Direcţionarea profitului pentru proiecte cu impact social – ultimul apel pe 2019

 In Companii, Fundraising

Direcţionarea profitului pentru proiecte cu impact social – ultimul apel pe 2019 

 

Încă din anul 1994 în România funcționează Legea Sponsorizării (Legea nr. 32/1994), un mecanism care întărește ideea că statul român înțelege că există nevoi la nivelul comunităților pe care nu poate ajunge să le rezolve suficient de bine sau de repedeiar de ani de zile, asociaţiile şi fundaţiile și-au asumat faptul că au un rol esenţial de a veni în sprijinul celor fără şanse și fără speranţe : bolnavi, neasiguraţi, oameni venituri sau fără locuinţe, fără niciun alt sprijinvârstnici, copii sau adulţi. 

 În fiecare an, organizaţiile non-profit au astfel posibilitatea de a primi, prin redirecţionare, 20% din impozitul pe profit al companiilor, iar companile beneficia de un regim fiscal favorabil. Cu alte cuvinte, firmele pot sponsoriza ONG-urile prin redirecționarea către acestea a 20% din taxele care sunt colectate de către stat, fără niciun cost pentru companie şi printr-o procedură extrem de simplă, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri. În felul acesta, firmele pot alege să facă un bine cu acei bani, care altfel s-ar duce la stat, termenul limită fiind de 31 Decembrie.  

 Un potențial neîndeajuns fructificat 

 Deși numărul companiilor care au înțeles importanța direcționării a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale crește de la an la an, nu toate firmele au apelat la acest instrument crucial de finanţare pentru programele pe care ONG-urile derulează în folosul celor mai stringente nevoi ale societății. 

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în anul 2017 doar 1 din 5 companii care au realizat profit în cursul acelui an a ales să direcționeze 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, procentual însemnând 20% din totalul firmelor care ar fi putut face acest lucru. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului 

 În realitate, cele mai multe dintre companiile românești nu direcționează din diferite motive, multe dintre ele prea puțin întemeiate. Firmele multinaționale nu o fac, deoarece le sunt afectate raportările financiare internaționale. Altele, cu toate că nu raportează internațional, nu utilizează facilitatea de frica statului  (se tem că vor primi controale mult mai intensive de la ANAF 😊). Contabilii se opun pentru că au mai multe socoteli de facut șacte de întocmit (puterea firmelor de contabilitate este foarte mare în acest sens, deoarece ei sunt specialiști în domeniul financiar, iar o recomandare venind din partea lor în acest sens are mare greutate în fața persoanelor de decizie din companii)Sunt mulți care zic ca au donat deja către o cauza pe care o preferăînsa ei nu sunt informați că pot alege să doneze către mai multe cauze odată (ajuta așadar și mediul și educatia, sănătatea, etc, în aria lor de interes)declară Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria.  

 

nouă oportunitate nevalorificată 

 Conform O.U.G. NR. 25/2018 și societățile comerciale cu cifra de afaceri până la 1 milion de euro (microîntreprinderile) cu impozit pe venit pot face sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat si care sunt inregistrate in registrul ANAF, într-un mod similar cu companiile plătitoare de impozit pe profit. 

 Potențialul este unul enorm, căci sunt peste 180.000 de microîntreprinderi în România care pot deduce valoarea sponsorizării până la nivelul de 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul în care a înregistrat cheltuielile, în așa fel transformând trimestrial aceste fonduri în sprijin real pentru comunitățile defavorizate.  

 Din păcate microintreprinderile încă nu au exercițiul sponsorizării. Mulțîncă nu știu că au această facilitate, alții consideră ca banii sunt puțini și că oricum nu contează. Eforturile ONG-urilor de a îi `educa` în acest sens sunt extrem de mari și disporporționate în raport cu valoarea obținută (ONG-urile nu au putere de promovare, nu au personal suficient, etc). Una peste alta, la nivel de țara foarte puține au ales să se implice – nu avem studii încă, practic campanii s-au desfășurat intens pe tot parcursul anului 2019, dar raspunsul a fost extrem de slab, iar efortul extrem de mare.„ Cristiana Mateoiu.  

 

Care sunt pașii sponsorizării? 

 Această redirecționare implică 3 etape simple: 

 

  1. Se calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe venit/profit al companiei pe anul în curs și pe trimestrul 4 (în cazul microintreprinderilor); 
  1. Se accesează site-ul organizației pe care firma dorește să o susținăse descarcă de acolo Contractul de Sponsorizare, care se compleetază în 2 exemplare și trimite fizic la adresa organizației respective sau scanat prin email până la 31 decembrie; 
  1. Se efectuează plata prin transfer bancar sau online (datele necesare se găsesc pe site-ul organizației respective) până la 31 decembrie, pentru a putea beneficia de facilitatea fiscală. 

 Aceste etape trebuie practic repetate la finalul fiecarui trimestru în cazul microintreprinderilor. 

 

De ce merită să susții o cauză în care crezi prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit 

 În fiecare lună decembrie, toate ONG-urile se află în cea mai importantă campanie de strângere de fonduri a anului și deși există companii care s-au implicat pe tot parcursul anului cu sponsorizări, drumul este extrem de lung pentru toate organizațiile non-guvernamentale, căci ele au nevoie să se bazeze pe o susținere constantă pentru a putea acoperi costurile tuturor serviciilor către beneficiarii lor.  

 Pentru a-și putea continua activitatea și anul următor, Fundația Inovații Sociale Regina Maria are nevoie ca minim 200 companii plătitoare de impozit pe profit / venit să doneze acum, la final de an, cei 20% din impozit. Fundația reprezintă de aproape 10 ani singura speranță pentru cei peste 2.500 de bolnavi fără venituri și fără asigurări medicale, oameni cu poveşti de viață cutremurătoare, oferindu-le servicii integrate de calitate, în mod gratuit şi dreptul la o viață decentă. 

 În grija acestor părinții bolnavi, persoane defavorizate, care nu au acces la niciun serviciu medical sau tratament în afară de cele de urgență, se află peste 3000 de copii, care sunt astfel cei mai vulnerabili dintre noi, deoarece în lipsa părinților nu au niciun sprijin.  

  Prin direcționarea a 20% din impozitul companiei pe profit sau pe venit le putem oferi medicamente și servicii medicale acestor femei și bărbați, pentru care sănătatea înseamnă încă o zi câștigată alături de copiii lor. Sănătatea nu este o garanție pentru nimeni, dar în special pentru cei care nu au acces la niciun serviciu medical în afară de cel de urgență. Iar când de acești oameni depind mii de copii, situația este și mai dramatică”, declară Cristiana Mateoiu, Director Executiv al Fundației.  

 Dacă deţii o companie şi vrei să susţii copiii cu mame bolnave, poţi să descarci de aici un contract de sponsorizare. Dacă lucrezi într-o companie care știi că se implică îcauze sociale, trimite-i şefului cauza noastră sau dacă ai un prieten care lucrează într-o astfel de companie şi ar fi interesat să ne ajute, trimite-i și lui mesajul acesta. Te rugăm ne ajuţi ca mesajul nostru să ajungă la cel putin 200 de companii cât mai curând!„ un ultim apel al Cristianei.  

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………. 

Fundația Inovații Sociale Regina Maria este un ONG care oferă de peste 9 ani o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și asigurări medicale și care îngrijește, alături de mai bine de 15 dascăli angajați și voluntari, un număr de 200 de copii din familii defavorizate în cele două centre educaționale ale fundației (Clinceni și Băneasa).  

Articole recente

Start typing and press Enter to search