Știință și emoție în lupta împotriva cancerului
Susținerea și ajutorul nu sunt niciodată sufiente atunci când vine vorba despre femeile diagnosticate cu cancer. În cazul acestor femei, contează atât tratamentul medical, cât și suportul necondiționat al celor din jur. Ținând cont de aceste două componente esențiale în lupta femeilor cu cancerul, Astra Zeneca a organizat, la finalul lunii martie, evenimentul Știință și emoție.
Această întâlnire a reprezentat un mesaj de susținere a femeilor diagnosticate cu cancer ovarian, dar și femeilor, în general, pentru a înțelege că nu sunt singure în acest demers și că inovațiile în medicină, în domeniul oncologiei, împreună cu încrederea și sprijinul celor din jur pot reda forța de a învinge.
Conferința „Știință și emoție”a reunit medici cu expertiză în afecțiunile oncologice, reprezentate ale asociațiilor de paciente și grupuri suport pentru pacintele cu cancer: Lidia Stoica de la Fundația Policlinici Sociale Regina Maria, psihoterapeutul Adela Szenteș, din cadrul Asociației ANAIS, Victoria Asanache, navigator de pacienți oncologici, președintele Asociației pentru Prevenția și Lupta împotriva cancerului „Amazonia”, precum și jurnaliste din domeniul sănătății.
,,Există diferențe majore în conduita actuală a tratamentului. Cea mai importantă este percepția pacientului vis-a-vis de tratament. În trecut, pacientul accepta ușor tratamentul sau nu punea prea multe întrebări. Lucrurile s-au schimbat, însă: pacientul citește, este informat, are multe întrebări, în legătură cu rata de supraviețuire, calitatea vieții. Oncologul trebuie să facă față provocării de a răspunde acestor întrebări și să găsească răspunsul potrivit pentru fiecare pacient pentru că decizia terapeutică ar trebui luată împreună”, a declarat conf. dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncologie medicală în cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București.
Riscul de apariție a cancerului ovarian este mai mare la persoanele la care s-a instalat menopauza – aproximativ 90% dintre femeile care dezvoltă cancer ovarian au peste 40 de ani, majoritatea cazurilor înregistrându-se însă la femeile peste 60 de ani.
,,Studiile clinice reprezintă pentru pacienții oncologici una dintre cele mai mari oportunități. Este de altfel singura oportunitate de a beneficia de o terapie inovatoare, de ultimă oră. Poate că în afara studiilor clinice este imposibil să administrezi o astfel de terapie acestor pacienți. Pacienții au foarte multe beneficii prin studiile clinice, aceștia fiind evaluați, monitorizați la standarde asemănătoare cu cele ale țărilor civilizate. Există de asemenea beneficii pentru sistemul de sănătate, pentru bugetul sănătății care poate fi scutit de cheltuieli. Există multe motive și avantaje ale participării la studiile clinice și trebuie să înțelegem în primul rând ce înseamnă ele.”, a declarat dr. Dana Clement, medic primar oncologie medicală, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Totodată, în cazul unor paciente cu istoric de cancer ovarian sau mamar în familie, specialiștii au astăzi posibilitatea de a recomanda efectuarea unor teste genetice pentru identificarea eventualelor mutații specifice, asociate acestor forme de neoplasm, astfel încât specialistul să poată recomanda conduita terapeutică adecvată.
Pe lângă aspectele terapeutice, construirea unei relații de încredere medic-pacient, comunicarea potrivită, suportul psiho-emoțional pot ajuta pacientele oncologice, dar și pe apropiații lor, să gestioneze mai bine lupta împotriva cancerului. Primirea diagnosticului de cancer reprezintă un impact emoțional puternic pentru paciente. În acest context, o comunicare corectă, adecvată, din partea echipei medicale și stabilirea unei relații de încredere cu pacienta și familia acesteia, pot influența pozitiv felul în care este gestionată boala.
Lidia Stoica de la Fundația Policlinici Sociale Regina Maria s-a numărat printre speakerii evenimentului Știință și emoție, vorbind despre grupul suport pentru paciente bolnave de cancer si pentru membrii familiilor acestora.
„Deși suntem activi de numai un an de zile, până în prezent, 91 de femei au beneficiat de serviciile oferite de Fundația Policlinici Sociale Regina Maria. Acestea au avut parte de asistență medicală, activități de învățare exerciții fizice pentru prevenirea lifedemului și menținerea sub control a greutății corporale, cursuri de creștere emoțională și spirituală precum și acțiuni sociale precum seri de teatru și jazz”, a explicat Lidia Stoica.
Victoria Asanache, navigator de pacienți oncologici, președintele Asociației pentru Prevenția și Lupta împotriva cancerului „Amazonia”, a vorbit despre rolul navigatorului medical.
,,Pacientul ar trebui să aibă un tablou complet în ceea ce privește zona medicală. Pacienții vin la medici în primul rând pentru explicațiile medicale, vrând să știe mai multe lucruri despre boală și să fie informați corect. Navigatorul de pacienți face front comun cu medicul, fiind alături de pacienți cu explicații și îndrumare. Anul trecut am reușit să înscriu în codul meseriilor „navigatorul de pacienți”. Cursurile de navigatori care vor dura un an, cu peste 1000 de ore, vor fi disponibile în curând și vor avea o amplă componentă practică, în spitale, pentru toți cei care își doresc să se specializeze în acest domeniu.”