2% in 2014: Mai multi bani, de la mai putini contribuabili

 In Fundraising, Proiecte, Uncategorized

Mecanismul 2% a adus organizatiilor neguvernamentale, in 2014, mai multi bani decat in anul anterior – 132,9 milioane de lei, echivalentul a circa 29,8 milioane de euro (la un curs mediu de 4,45 lei/euro).  Insa desi sumele redirectionate catre ONG-uri au fost mai mari, numarul constribuabililor care au redirectionat cei 2% din impozitul pe venit a scazut  – 1.822.837 de contribuabili au sprijinit 83.784 de entitati neguvernamentale, in scadere cu aproape 20.000 de persoane mai putin decat in 2013. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Techsoup – Educatie Financiara pentru ONG-uri, pe baza datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Potrivit studiului, valoarea medie a sumei redirectionate catre ONG-uri si alte entitati non-profit a crescut cu aproximativ 33 de procente, de la aproape 55 de lei in 2013 la 73 de lei, pentru anul fiscal 2014.

Potrivit legislatiei romanesti, persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilat acestora pot redirectiona 2% din impozitul pe venitul obtinut in cursul anului anterior, prin completarea formularelor D 230 – Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor sau a D 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania, Sectiunea III.

NU UITA!

Poti redirectiona 2% din impozitul pe venit catre Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria urmand pasii descrisi in acest link.

Sursa foto: https://www.mamuunija.lt/

Articole recente

Start typing and press Enter to search